Slektsforskning

Informasjon til slektsforskning

I kommunale arkiver finnes mye materiale som kan være nyttig for slektsforskere. Vi har arkivmateriale fra kommunene i Østfold og deler av Akershus fra midten av 1700-tallet, men det aller meste stammer fra 1830-tallet og til nyere tid. Du kan se mer detaljer i våre arkivkataloger.

Vi arbeider kontinuerlig med å digitalisere historiske arkiver. Her finner du oversikt over det som vi har digitalisert til nå.

Du kan som privatperson få innsyn i kommunale arkiver, men vær oppmerksom på at det er noen begrensninger knyttet til personopplysninger og andre klausuleringer. Du kan lese mer om dette her.

Ta kontakt med oss hvis du trenger veiledning til våre arkiver.

Av særlig interesse for slektsforskning er dette noen eksempler:
• Fattigvesenet   • Kommunale folketellinger   • Skolearkiver   • Skatt- og ligningsprotokoller   • Manntallslister   • Øvrig kommunal saksbehandling

Her er noen nyttige sider for deg som vil arbeide med slektsforskning:

GOTISK HÅNDSKRIFT

Arkivverket har fått laget en applikasjon for gotisk håndskrift. Enten du vil lære å lese gotisk gåndskrift fra bunnen av, eller bare trenger hjelp til å tyde noen ord, kan appen være nyttig. Den kan lastes ned gratis til mobil eller nettbrett fra App Store: Gotisk håndskrift fra Arkivverket

Lesetips: “Den glemte skriften- gotisk håndskrift i Norge” av Knut Johannessen (ISBN-13: 978-82-15-00202-6)

SLEKT OG DATA

Slekt og Data er Norges største frivillige organisasjon for alle som er interessert i slekts- og personhistorie. Du finner lenke til dere hjemmeside her.